divendres, 27 d’abril del 2012

Pressupost ecològic

Espanya esgota el seu "pressupost ecològic".


Madrid, 24 Abr. (Efe Verd)

Espanya ha trigat menys d'un terç de l'any a acabar amb el pressupost ecològic per 2012 ja que amb un consum 3,25 vegades major que la seva biocapacidad, gasta més recursos dels quals produeix i emet més carboni (CO2) del que absorbeix.


Cada espanyol necessita 5,4 hectàrees globals per satisfer el seu nivell de consum actual, però solament disposa d'1,6 hectàrees la qual cosa representa un dèficit ecològic de 3,8 hectàrees, segons afirma un estudi elaborat per la New Economics Foundation (NEF), comitè independent britànic basat en dades de la Global Footprint Network.
El sistema natural té una capacitat limitada de produir recursos i d'absorbir contaminants sense posar en risc la capacitat de regenerar aquests recursos any rere any.
Segons aquestes fonts, si Espanya hagués de subsistir dels seus propis recursos al ritme del consum actual, avui els hauria esgotat, per aquest motiu i fins a final d'any, Espanya viurà per sobre de les seves possibilitats ecològiques i solament podrà satisfer la seva demanda ecològica a compte dels recursos d'altres països.
Països com Espanya (amb un impacte del consum 3,25 vegades major que la seva biocapacidad) i Regne Unit consumeixen la seva part proporcional del pressupost durant el primer terç de l'any i passen a dependre dels recursos de la resta de països fins a final de l'any.
L'estudi adverteix que si la població global visqués com un ciutadà d'Amèrica del Nord es necessitarien cinc planetes per cobrir les necessitats, si visqués com un ciutadà d'Espanya es necessitarien tres, mentre que si la població global visqués com un ciutadà de l'Índia seria suficient només amb un.
Igual que ocorre en altres països industrialitzats, el dia en què Espanya entra en dèficit ecològic s'ha anat avançant en el calendari durant les últimes dècades encara que els resultats més recents suggereixen que el dèficit ecològic s'aquesta estabilitzant i no creix tan ràpid.
El responsable d'economia ambiental de la NEF, Aniol Esteban, matisa que a la crisi econòmica actual se sumen altres dues crisis, "l'ambiental i l'energètica" ja que el canvi climàtic i la sobrexplotación de recursos naturals generen inestabilitat ecològica fent àdhuc més vulnerable el sistema econòmic i social.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors