dijous, 19 d’abril del 2012

Emissions de CO2

Els 27 tractaran de llimar asprors sobre els objectius de reducció d'emissions de CO2 i l'estalvi energètic.


Els ministres comunitaris d'Energia i de Medi ambient tracten aquesta setmana d'avançar en diverses qüestions sobre les quals es manté un renyit pols, com l'establiment de nous objectius d'estalvi energètic i la reducció d'emissions de diòxid de carboni (CO2).


Brussel·les·les, 19 Abr. (Diari de Navarra)

Els representats dels Vint-i-set han viatjat aquesta setmana a Dinamarca -que aquest semestre exerceix la presidència rotatòria de la Unió Europea- per acudir al Consell informal de ministres de Medi ambient, que se celebra fins avui dijous, i al d'Energia (que té lloc entre avui i demà divendres).

Dinamarca espera aconseguir un acord entorn de la nova directiva d'eficiència energètica abans de juny, una empresa complicada a causa de la resistència d'alguns països a adoptar nous compromisos en aquest sentit.

Els Vint-i-set s'inclinen per adoptar mesures d'estalvi energètic de caràcter obligatori, sempre que es mantingui una certa flexibilitat, mentre que el Parlament Europeu exigeix als països que adoptin metes d'estalvi nacionals.

Les negociacions sobre la nova estratègia energètica europea fins a 2050, que planteja rebaixar les emissions de CO2 entre un 80% i un 95% per a aquesta data i recomana establir objectius voluntaris intermedis (una disminució del 40 % per 2030 i del 60% en 2040), tampoc seran senzilles.

El veto polonès va fer impossible el passat 9 de març que els ministres aconseguissin el consens necessari per demanar formalment a la Comissió Europea (CE) que presentés proposades per avançar en aquest sentit, una situació que ja s'havia viscut al juny de 2011.

Malgrat aquest fiasco, els vint-i-sis països restants i la CE van anunciar la seva intenció de seguir avançant malgrat l'oposició polonesa, tasca en la qual compten amb el suport del Parlament Europeu, que va donar el seu vistiplau a l'estratègia energètica 2050 en el ple de març.

En el Consell de Medi ambient es discutirà com intervenir en el sistema de comerç de drets d'emissió de CO2 (conegut com a MTS, per les seves sigles en anglès) per augmentar el preu d'aquests títols.

El valor al mercat d'aquests es troba desplomat a causa que la disminució de l'activitat industrial motivada per la crisi econòmica ha fet que descendeixin les emissions de gasos d'efecte hivernacle per sota de les previsions inicials.

Aquesta situació preocupa a Brussel·les a causa que el baix preu dels crèdits fa que perdin el seu sentit original, que és incentivar a les empreses al fet que es modernitzin per contaminar menys, per la qual cosa la Comissió Europea està estudiant com equilibrar el mercat d'emissions sense que resulti en una distorsió de mercat.

La discussió, que es mantindrà en l'esmorzar de de avui dijous, serà una primera presa de contacte per anar preparant el terreny i perquè els països coneguin les mesures que està barrejant la CE, segons van explicar fonts diplomàtiques.

Espanya en principi ni s'oposa ni recolza la retirada de crèdits del mercat, a l'espera que l'Executiu europeu mostri les seves cartes i quedi clar com, quan i baix quines condicions s'executaria aquest moviment.

Els titulars de Medi ambient també discutiran sobre el setè Programa d'Acció Medi ambiental de la Unió Europea i mesures per fer més "verda" l'economia, i prepararan el cim de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (Rio+20), que se celebra el proper mes de juny a Rio de Janeiro (Brasil).

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors