divendres, 27 d’abril del 2012

L'ONU

L'ONU dissenyarà una nova agència per protegir biodiversitat.




Nova York, 26 Abr. (EFE Verd)

L'anomenada Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES per la seva sigla en anglès) es presenta com una "interfície científic-normativa" entre almenys 90 països, que "generarà el coneixement i desenvoluparà les capacitats" necessàries per protegir la diversitat biològica, va informar un comunicat oficial.


L'operativitat del nou organisme, que tindrà la seva seu a la ciutat alemanya de Bonn, va ser definida el cap de setmana a la capital panamenya en una reunió a la qual van assistir representants de diversos organismes de l'ONU, entre ells el Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA).
Achim Steiner, sotssecretari general de l'ONU i director executiu del PNUMA, va destacar que les decisions preses a Panamà són el resultat "positiu" de "anys de debat i negociacions polítiques, sovint complexes", i representen "una fita en termes de la futura resposta de la humanitat per revertir la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels ecosistemes".

La IPBES tindrà entre les seves principals funcions "identificar i prioritzar informació científica clau requerida" per els qui formulen polítiques públiques "i catalizar els esforços per generar nous coneixements" a l'àrea de protecció de la biodiversitat.

També "realitzar avaluacions regulars i oportunes del coneixement sobre diversitat biològica, així com "proporcionar i sol·licitar suport financer i d'un altre tipus per a les necessitats de major prioritat relacionades directament amb les seves activitats" d'investigació.

En aquest marc, es preveu l'establiment "d'un fons fiduciario per rebre contribucions voluntàries de governs, organismes de les Nacions Unides, organitzacions intergovernamentals i altres actors, tals com el sector privat i fundacions".

INFORMACIÓ CIENTÍFICA PER A TOTS

"La IPBES pot ajudar a garantir que els països en desenvolupament accedeixin a informació científica sòlida per formular polítiques que protegint la diversitat biològica i els serveis dels ecosistemes, abordi l'alleujament de la pobresa i promoguin el creixement amb equitat", va afirmar la representant del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), Helen Clark.

Així mateix, el director general de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), José Graziano da Silva, va recalcar que "la diversitat biològica és essencial per a la seguretat alimentària global", per la qual cosa va celebrar la creació de la plataforma."Amb l'erosió de la diversitat biològica, la humanitat perd el potencial per adaptar els ecosistemes agraris als nous reptes com l'augment de la població i el canvi climàtic.

L'assoliment de la seguretat alimentària per a tots està intrínsecament lligat al manteniment de la diversitat biològica", va alertar da Silva, segons el comunicat.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors