divendres, 27 d’abril del 2012

Panells de plàstic


Proposen generar energia solar amb panells reciclables de plàstic imprès.




Brussel·les, 17 Abr. (Ambientum)

Per complir els objectius marcats en l'estratègia Europa 2020 resulta essencial canviar com i on s'obté energia. Una opció alternativa en aquest sentit és la tecnologia de panells solars de plàstic imprès, i un nou projecte finançat amb fons europeus s'ha engegat per aconseguir avanços en el disseny d'aquests panells avançats, flexibles i de plàstic que poden integrar-se en nous edificis i dispositius mòbils de consum.


Es tracta del projecte SUNFLOWER ("Watts orgànics nous, flexibles, sostenibles, eficients i fiables"), que durarà quatre anys i compta amb un finançament de més d'11 milions d'euros en virtut del temi "Tecnologies de la informació i la comunicació" (TIC) del Setè Programa Marco (7PM) de la Unió Europea. En aquesta iniciativa col·laboren investigadors de Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, Espanya, Suècia, Suïssa i Regne Unit.
Els socis del projecte es proposen generar energia solar emprant panells de plàstic imprès reciclables i d'alta eficiència. L'electricitat resultant seria segura i ecològica i podria produir-se a escala local. Les cel·les fotovoltaiques de plàstic imprès formen part de la generació més nova de tecnologies per a l'obtenció d'energia solar.

Amb elles es poden fabricar panells solars flexibles, lleugers i econòmics. No obstant això, encara que fins ara aquesta nova tecnologia ha representat un progrés positiu i en l'adreça correcta, queda molt treball per fer pel que fa a millorar l'eficiència i la vida útil dels panells.
Els investigadors de SUNFLOWER opinen que aquests problemes es poden resoldre emprant màquines d'impressió a gran escala amb les quals produir en sèrie els panells a partir de rotllos de materials flexibles.

Això suposaria una millora pel que fa als panells rígids i basats en el silici que s'utilitzen en l'actualitat. Incrementant l'eficiència i la vida útil de les cel·les i, al mateix temps, abaratint els costos de producció amb tecnologies respectuoses amb el medi ambient, els socis del projecte confien que la seva labor ens aproparà a un món en el qual tots puguin tenir accés a sistemes de producció d'electricitat eficients i ecològics.
En paraules del coordinador del projecte, el Dr. Giovanni Nisato del Centre Suís d'Electrònica i Microtécnica (CSEM) : "Tenim l'ocasió de desenvolupar una tecnologia òptima per a la fabricació en la UE, pel seu elevat grau d'automatització, la necessitat de personal molt qualificat, el baix consum d'energia que comporta i la gran proximitat als proveïdors i els mercats".
Els avantatges fonamentals dels panells solars de plàstic imprès són precisament la flexibilitat, el seu baix pes i el seu reduït cost. Permetran el desenvolupament d'aplicacions de consum tals com a panells solars en rotllos o bé panells integrats de manera tridimensional en estructures arquitectòniques.

A llarg termini, també possibilitaran la creació de camps de panells solars més econòmics i sòlids que funcionin com a parcs solars. Es tracta d'una oportunitat molt destacada perquè la UE ampliï la seva base d'innovació en energies alternatives.
El consorci del projecte consta de socis empresarials, institucionals i acadèmics als quals uneix el propòsit de comercialitzar al més aviat possible les tècniques desenvolupades. A més, els socis empresarials es troben ben situats en la cadena de subministrament per distribuir els futurs productes basats en cel·les fotovoltaiques de plàstic imprès, un requisit important perquè aquest projecte assorteixi un efecte socioeconòmic notable.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors