dimarts, 27 de març del 2012

Rio+20 espera definir polítiques clares sobre eficiència energètica.


Rageu-vos, 27 Mar. (EFE)
 
La Conferencia de la ONU sobre Desarrollo Sostenible que se celebrará en    junio próximo en Río de Janeiro debe definir políticas sobre la eficiencia energética, afirmaron participantes en el Tercer Foro de Desarrollo Sostenible, inaugurado ayer en la ciudad brasileña de Manaos.



"Els combustibles i el petroli són cada vegada més cars i per això necessitem definir en la Ric+20 polítiques clares sobre una energia sostenible per a tots", va apuntar en la primera plenària del Fòrum el coordinador executiu de la Conferència, l'exministre francès de Medi ambient Brice Lalonde.

Nomenat pel secretari de l'ONU, Ban Ki-moon, per coordinar la trobada Ric+20, Lalonde va destacar la importància d'economitzar energia per transformar-la en "més eficient".

"Necessitem d'una energia renovable i més neta que possibiliti l'accés a l'aigua i al sanejament bàsic", va destacar.

En la mateixa línia, l'ex primera ministra de Noruega Gro Harlem Brundtland, encarregada de la conferència d'obertura del fòrum, va assenyalar que la qüestió de l'energia serà un dels "grans focus" de Riu+20, amb la discussió de la proposada "Energia per a tots", del secretari de l'ONU.

"És crucial portar els nous tipus d'energia no només per als rics o la classe mitjana, sinó per als pobres també", va manifestar Brundtland, qui es va referir a més a l'explotació dels recursos naturals en la Amazonía, molts d'ells per a finalitats energètiques.

"Aquests recursos són extremadament importants per a l'impacte global, però és necessari definir amb molta precaució com van a ser explotats", va advertir Brundtland, sense fer referència directa a la construcció de la hidroelèctrica de Belo Muntanya, en ple cor amazónico i blanc de crítiques per part dels ambientalistas.

Segons Brundtland, Brasil és el responsable per l'explotació dels seus recursos, però va alertar dels riscos d'haver d'afrontar problemes de repercussió internacional.

"És necessari verificar les conseqüències ambientals" i per això Brasil pot consultar països que van tenir altres experiències, com Noruega, en l'explotació petrolífera, va assenyalar.

GESTIÓ AMBIENTAL SOSTENIBLE

Així mateix, els participants del Fòrum Mundial de Desenvolupament Sostenible van instar als governants que participaran en Riu+20 a "aprofitar la cita per asseure les bases d'una política de gestió ambiental".

"Amb la visió per als propers vint anys, quan tindrem 1.000 milions de persones més, Riu+20 és l'ocasió més adequada per enfortir la governabilitat ambiental", va afirmar Lalonde.

No obstant això, Lalonde va subratllar que a causa de l'alt nombre de participants que s'espera tingui la Conferència, les discussions han de ser dinàmiques perquè puguin produir un resultat tangible.

"Anem a tenir científics i 150.000 persones de totes les esferes participant en l'elaboració de la declaració final, un compendio de compromisos que no avançarà si les persones no es comprometen i per això la paraula 'responsabilitat' serà molt important en la Ric+20", va apuntar.

Lalonde va recalcar a més la necessitat de definir en la conferència un "pla d'acció sobre l'economia verda", basat en la "eradicació de la pobresa i la promoció desenvolupo sostenible" i que tingui en compte les accions socials i la participació de les dones. "No podem destruir la naturalesa, que és part de la nostra vida", va puntualitzar.

El Fòrum que se celebra en Rageu-vos fins a dissabte que ve té en aquesta edició com a eix de les discussions "l'economia verda i el desenvolupament sostenible" i reuneix a prop de 900 polítics, empresaris i ecologistes internacionals.




.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors