dimecres, 28 de març del 2012

Les pimes europees crearan dos milions d'ocupacions verdes fins a 2014.


La Comissió Europea augura la creació de dos milions de noves ocupacions relacionades amb l'economia verda en les petites i mitges empreses en els propers dos anys. Les pimes representen el 99% de les companyies de la Unió Europea.


                                                        

Madrid, 28 Mar. (Cinc Dies)                                           

La tendència a l'alça de l'economia verda avança lentament, almenys a Europa. Les petites i mitges empreses, que aglutinen el 99% del teixit empresarial de la Unió Europea, crearan dos milions de noves ocupacions verdes d'aquí a 2014, segons llança l'enquesta Pimes, eficiència energètica i mercats verds que la Comissió Europea ha publicat aquesta setmana.

Aquest eurobarómetre, com es coneix aquest tipus de sondejos que Brussel·les realitza sobretot tipus de qüestions regularment, llança que el 37% de les petites i mitges empreses dels Vint-i-set expliquen ja avui amb almenys un lloc de treball dedicat a la producció de béns i serveis que tinguin en compte aspectes relacionats amb el medi ambient, encara que poc més del 25% es dedica en exclusiva a aquest mercat. Eslovènia, Letònia, Itàlia i Espanya encapçalen la llista de països on les pimes han creat almenys una ocupació verda.

L'enquesta, realitzada entre els mesos de gener i de febrer a pimes de la UE i de països extra comunitaris, llança que aquestes ocupacions creixeran fins al 39% en els propers dos anys, un lleuger increment que afegirà dos milions de nous llocs de treball relacionats amb el medi ambient als sis milions actuals, sobretot en els sectors d'alimentació i begudes, electrònica i equipament.

La principal motivació d'aquestes empreses per pujar-se al tren de l'economia verda és la creixent demanda d'aquest tipus de béns i serveis, seguida de la millora de la seva imatge i de l'objectiu de transformar el seu nucli de negoci

De moment, el principal mercat per a aquest teixit productiu ecològic en potència es queda dins de cada país, i de la Unió Europea. Les pimes reconeixen no tenir mitjans suficients per donar el salt cap a altres mercats fora de la UE, un fre que podrien superar gràcies a la seva experiència. El 61% de les pimes enquestades responen que treballen en el sector verd des de fa almenys tres anys.

L'estudi, que també analitza l'aposta per l'estalvi d'energia, assenyala que gairebé el 100% de les pimes europees han adoptat mesures per ser més eficients en el consum energètic, encara que no sense costos.

El 27% de les companyies interrogades assenyala que aquest tipus de mesures els ha suposat un increment en els seus costos de producció, enfront d'un 35% d'empreses per les quals minvar el seu consum d'energia no els ha suposat cost algun. La meitat de les petites i mitges empreses diuen haver rebut ajudes públiques en aquest esforç per l'eficiència.

PETICION D'UNA ECO TAXA

L'organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), el club dels 30 països industrialitzats més rics del món, reclama en les seves perspectives medi ambientals per 2050, publicades fa uns dies, la creació d'una eco taxa per frenar la degradació dels recursos naturals.

De no prendre mesures, com la creació d'aquest impost, d'un sistema d'intercanvi de quotes d'emissió de CO2 o posar preu als serveis que ofereix la naturalesa, aquests països s'enfrontaran a "danys irreversibles i costos colossals", assenyala aquest organisme en el seu informe.

En el document es preveu que la demanda energètica aconsegueixi el 80% en 2050 si no es prenen mesures d'estalvi urgents, tant als països industrialitzats com en els emergents.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors